Fri frakt

14 dagars returrätt

Trygga betalningar

Free shipping on orders over 500 SEK

14 days return policy

Safe payments

Gratis frakt på bestillinger over 500 SEK

14 dagers returrett

Trygg betaling

Contact us

Utflyktsmat för de minsta

Vår och sommar är en perfekt tid för upptäcktsfärd i skogen, fika på stranden eller varför inte en picknick i en solig park. För de minsta som precis börjat äta kan det dock kännas krångligt med matsäck – helst ska det vara något som smular och kladdar så lite som möjligt. Här hittar du tips på enkla lunchalternativ och snacks som uppskattas av både stora och små!

Mycket att bära? Vår lilla skötväska är enkel att ta med och har plats för det viktigaste.

Smörgås med en färgglad twist

Smörgåsar på utflykt känns nästan självklart, men däremot kan pålägg till små barn som precis börjat äta vara knepigt. Smör, leverpastej och annat bredbart är bra alternativ för de minsta. För en matigare lunchmacka är hummus toppen då kikärtor innehåller mängder med nyttiga mineraler och näringsämnen. Minska kladdet genom att bred på mjukt bröd eller tunna kex, vik dubbelt, skär bort kanter och skär i stavar så de blir enklare att greppa. Enkelt och gott!

Rödbetshummus

Rödbetor är fulla med näringsämnen och fibrer som är viktiga för barns tidiga utveckling. Under våren finns det gott om rödbetor och är därför en utmärkt grönsak att erbjuda till de minsta. Här får du tips på en fantastiskt god rödbetshummus som du enkelt gör själv.

Du behöver:

  • 1 förp kokta kikärtor (à ca 380 g)
  • 3 kokta rödbetor
  • Valfri olja

Så här gör du:

Mixa ihop alla ingredienser i en matberedare eller med en stavmixer och tillsätt olja tills du får önskad konsistens på rödbetshummusen. Servera på smörgås eller kex!

Grönsaksstavar

Supergoda tillbehör som du snabbt slänger ihop och enkelt tar med dig. Grönsaksstavar går att variera i mängder. Använd gärna grönsaker i säsong och experimentera dig fram och se vad just ditt barn tycker bäst om. Under våren finns det bland annat gott om morötter, gurka och paprika. Perfekta smulfria snacks att ta med på utflykten.

Så här gör du:

Skala grönsakerna och dela dem på mitten. Lägg snittytan nedåt och skär tunna skivor. Anpassa storleken efter vad som känns tryggt för barnet. Tunna skivor av morötter, småskurna bitar av gurka eller hela paprikor. Här finns inga rätt eller fel!

Tips! Om ditt barn inte är redo för råa grönsaker ännu så kan du koka dem mjuka först.

Slipp kladdet – använd en haklapp som du snabbt och enkelt viker ihop och håller kladdet inne.

Plättlätta bananpannkakor

Säg något enklare (och godare!) än bananpannkakor! Enkla att göra och uppskattade av både stora och små. Receptet ger ca 6 st mindre bananpannkakor.

Du behöver:

  • 1 st mogen banan
  • 2 ägg
  • Valfritt: ½ tsk vaniljsocker
  • Smör eller olja till stekning

Så här gör du:

Mixa ihop alla ingredienser i en matberedare eller med en stavmixer alternativt mosa samman allting med en gaffel. Stek bananpannkakorna på låg till medelhög värme så att de blir genomgräddade utan att få för mycket färg.

Servera gärna bananpannkakorna med frukt. Under våren finns det bland annat gott om apelsin och kiwi.

Tips! Om du vill kan du filea apelsinen. Det gör du genom att först skära bort ändarna på apelsinen så att den står stadigt på en skärbräda. Skär därefter bort allt skal runt om. När apelsinen är helt fri från skal så skär du intill hinnorna så att du får ut hinnfria apelsinklyftor.

Svalkande pinnglass

Med egna glassformar kan du snabbt och enkelt trolla fram svalkande glassar för de minsta. Perfekt för att fylla på både energi- och vätskedepåerna om aptiten minskar i värmen.

Du behöver: 

  • Glassformar
  • Fantasi! Smoothie, mosad frukt och bär, yoghurt – allt flytande som barnet tycker om och går att frysa kan du använda

Så här gör du: 

Fyll glassformarna med vätska av valfritt slag. Fyll behållaren hela vägen upp till kanten så att glassen enklare fastnar på pinnen. Sätt på locket med själva glasspinnen och ställ in i frysen. Låt stå i frysen ca 2–4 timmar, med fördel över natten. Ställ fram i rumstemperatur några minuter innan servering. Njut!