Angelica tipsar om roliga aktiviteter för barnfamiljer i Göteborg

Inlägget gjort

Roligt att göra i Göteborg

Angelica Fredin tipsar om aktiviteter i sin hemstad.

Med ett 20-tal museum och ännu fler sevärdigheter, är det väntat att flera av dem ligger nära varandra.Vid knutpunkten Korsvägen i Göteborg, ligger tre utflyktsmål på rad: Liseberg, Universeum och Världskulturmuséet. Åker du bil i Göteborg finns det stor chans att du kör förbi höga staketet där bergodalbanan Balder och andra åkattraktioner lockande tittar fram.

LISEBERG

Liseberg har snart funnits i 100 år och lockar årligen miljontals besökare till parken, som rymmer åkattraktioner, föreställningar och andra olika event. Inne i parken finns det något att göra för alla åldrar. Små affärer som säljer karameller, våffelcafé, kaninlandet som liknar en lekplats för dom minsta och såklart alla karuseller! Liseberg har alla bekvämligheter som behövs för att det ska vara ett bra besök: amningsrum, olika resturanger, toaletter men för att få så bra upplevelse som möjligt krävs det lite förarbete.

Tips! Mät barnen hemma och kolla vilka attraktioner som barnen kan åka, ingen idé att fuska, då personalen har en mätstång. Bestäm mötesplats! Vissa attraktioner är det längre kö till och då är det lättare att dela på er. Har du eller någon i sällskapet funktionsnedsättning, så finns möjligheten att få ledsagarpass och speciellt åkband som underlättar vid köandet. Var beredd på att visa intyg på ev diagnos. Packa och klä er smart! Det är inte tillåtet att ha med handväska i karusellerna och ha flip flop eller tofflor som lätt ramlar av, passar inte heller i karuseller som du far runt i och stundtals hänger upp och ner i.

Ålder: Alla.

Längdgränser: Äldre och barn över 130 cm har mest behållning av besöket.

Barnvagn: Ja. Kan till och med vara en fördel att packa i barnvagnen.

Skötrum/amningsrum: Ja

Tillgänglighet: Möjligt att få ledsagarpass, anpassade toaletter finns.

Resväg: Spårvagn eller bil. Det finns gott om parkeringsplatser inom gångavstånd

UNIVERSEUM

Universeum kallas detta vetenskapcentrum och är ett museum som rymmer en rad kluriga och finurliga utställningar, samt två skogar. De har med fasta utställningen ”Vattnets väg” lyckats göra den svenska naturen, som vanligtvis finns runt knuten, till något spännande och intressant. Under en promenad mellan träd och buskar får vi, genom glas, bekanta oss med dom vanligaste fiskarterna som lever i våra sjöar och bäckar. Den andra skogen på Universeum är inte lika bekant, nämligen regnskogen! Pilgiftsgrodor, ödlor, fåglar, fjärilar och apor, är några av invånarna vi får möta i den tre våning höga regnskogen. Här vi slussas vi igenom växtligheten på en stig som slingrar sig mellan träden.

Alla kan trivas på Universeum! De yngsta kan stå i timmar och titta på fiskarna och försöka hitta Nemo som kanske simmar förbi, medan de äldre barnen drar iväg till experimentverkstaden eller är med på ett quiz om djursnoppar.

Det går att ha med sig barnvagn in på Universeum, men du kan däremot lätt hamna i vägen eller skapa köbildning, då delar av utställningen är uppbyggd så att du promenerar igenom den.

Har du ett barn som gärna går själv, så är det bästa alternativet att låsa fast vagnen vid barnvagnsparkeringen i entrén och lägga värdesakerna i ett av de många värdeskåpen. Då kan du lägga full fokus på upplevelsen!

Ålder: Alla

Barnvagn: Ja och Nej. Finns bärsele att hyra

Skötrum/amningsrum: Ja. Handikapptoalett med skötbord finns på varje våning.

Tillgänglighet: Viss begränsning för dig med rullstol/rullator

Resväg: Spårvagn eller bil.

VÄRLDSKULTURMUSÉET

När solbrännan inte lindras av några krämer eller tonåringarna tjatat till sig ytterligare en dag på någon högljudd aktivitet,så är det skönt att ta sig till Världskulturmuseets stora och svalkande lokaler. Den stora betongbyggnaden ser utifrån ut som en morden borg, men direkt i entrén så möts du av en stor trappa som badar i det naturliga ljuset som släpps in genom det stora glaspartiet. I trappan kan det ibland vara aktiviteter som ex pärlning av armbanden ”fuck cancer” eller bara en yta för häng och paus. Utställningarna är spridda på dom olika våningsplanen där favoriten ”Tillsammans” hittas en våning upp. ”Tillsammans” är en utställning som med olika interaktivamedel bjuder in till samtal kring vänskap, olikheter och även allvarligare ämnen som saknad och död. Stora delar av utställningen uppmanar till samtal om det som får oss att ”känna” och det finns även en aktivare del i utställningen där vi kan leka, känna och skapa.

För att få ut så mycket som möjligt av besöket, så är utställningen barnvagnsfri och skofri. Det finns en stor barnvagnsparkering förvaringsskåp i entrén. Sina skor kan man ställa i färgglada skohyllor precis i anslutning till utställningen eller också så lägger man dem i en tygpåse, som finns att låna. Behövs det en paus finns det en resturang i mitten av museet, med gott om plats och fullständiga rättigheter.

På taket av muséet så ordnas olika aktiviteter som t.e.x babydisco eller yoga.

Ålder: Alla åldrar

Barnvagn: Nej. Barnvagnsparkering finns inomhus.

Skötrum/amningsrum: Handikappstoalett med skötbord och stora lokaler där det går att gå undan att amma.

Tillgänglighet: Anpassat för alla!

Resväg: Spårvagn eller bil.

PILANE

Åka bil, semestern innehåller så många transportsträckor och det finns så mycket roligare saker att göra under semestern än att sitta i en varm bil. Oavsett hur avancerat ac-system du har så kommer de tillfällena då bilen känns för varm, för kall och du börjar fundera på om det här med bil verkligen är värt det. När det inte är kul på vägen utan transportsträckan bara är att uthärda finns det vissa mål som är så värt det!

Ett av dessa målen är skulpturparken Pilane. Har du inte turen att bo på Tjörn är det drygt en timma i bil från Göteborg som gäller, för att nå fram till denna magiska plats.

Nu kanske inte en skulpturpark får dig och hoppa av glädje och skynda med att packa bilen. Jag vill att du ska tänka om och glömma alla tidigare upplevelser och släppa föreställningarna kring hur en skulpturpark kan vara, Pilane gravfält och skulpturpark är magiskt! Skulpturer från hela världen, får som betar och ett 90-tal fornlämningar samsas alla på gravfältet som finns på Sveriges sjundestörsta ö, Tjörn! Gravsättningarna har funnits här sen 600 e.kr. och konstutställningen, med årligen nya skulpturer, har funnits sedan 2007.

I år finner vi 8 olika konstnärers verk i parken. Vi besökare uppmanas ju oftast att inte ”pilla” på skulpturer och andra utsällningsföremål, men eftersom de här skulpturerna är konstruerade för att stå emot väder å vind, så är det skönt att veta att om ett litet barnfinger råkar peta känna, så är det inget som går sönder!
Statyerna är utplacerade över hela parken och för att nå ex det 14m höga kvinnohuvudet, så krävs det en kortare promenad med lite klättring. För barn som inte kan gå, är bärsele eller bärsjal det bästa alternativet. Lämna barnvagnen hemma och få istället plats med en kylväska till matsäcken, som kan ätas tillsammans med fåren i hagen. Är du den som hellre sitter ner och äter vid ett bord, så finns ett litet gårdskafé i närheten. De serverar lunch och fika till bra priser. Med sköna skor, solskydd och picknicken packad, så är ett besök hos Pilane en heldagsutflykt som passar alla!

Ålder: Alla.

Barnvagn: Lämnas hemma, alternativt ta med en vagn som klarar terräng

Skötrum/amningsrum: Nej, men det finns dass

Tillgänglighet: Större delen av utställningen kan njutas på håll. Tåliga skulpturer som klarar av små pilliga fingrar.

Text: Angelica Fredin, Göteborg

Foto: Angelica Fredin, Göteborg

Att skriva resedagbok.

Inlägget gjort

“ Traveling – it leaves you speechless, then turns you into a storyteller”

– Ibn Battuta, The Travels of Ibn Battutah

Att skriva loggbok under en resa till sjöss känns för många båtentusiaster som en självklarhet, men det kanske inte känns lika självklart för alla att skriva resedagbok när man är iväg på semester. Idag när många bloggar, twittrar och “facebookar”, så dokumenteras våra äventyr på nätet på ett annat sätt än tidigare, men finns informationen kvar? Var börjar man leta när barnen frågar om semestern på Gotland ett visst år eller långresan som familjen gjorde i Asien när de var små?

 

Lika roligt som jag tycker att det är att gå igenom en gammal loggbok för att se vilka öar i Stockholms skärgård som jag och mina systrar sprungit runt på när vi var små, lika roligt är det att ta fram de få, men dock, resedagböcker som vi har skrivit under vår familjs resor och äventyr. De är litet kantstötta med spår av både kaffe, glass och saltvatten, men de innehåller ganska mycket roligt som har försvunnit ur minnet.

 

Vi har bjudit in gästbloggare från olika delar av världen som kommer skriva om roliga saker man kan göra med sina barn i just deras land, stad eller ort. Är du en “storyteller” och vill vara med och bidra eller känner du någon annan som har lust att skriva om bra tips från sin ort, så hör av dig till info@inthepocketbaby.com.

 

Stay tuned!

 

Hälsningar

Team IN THE POCKET BABY

Resebloggare i farten!

Inlägget gjort

Katarina Söderberg är en svensk resebloggare med många års erfarenhet av att både bo utomlands och att resa till jordens alla hörn. På hennes blogg Kattas Betraktelser, kan man hämta både inspiration och tips inför kommande resor. Att det finns ett stort intresse även för fotografering, mat, vin och hönshållning går inte att ta miste på!

 

Katarina har även startat och driver Adlawan Elementary School i Bohol, Filippinerna. Mer information om det fantastiska projektet finns också i hennes blogg. Vi på IN THE POCKET BABY är glada över att ha kunnat lämna ett bidrag som har gått till skoluniformer till barnen. Det är obligatoriskt med skoluniform för  filippinska barn och alla familjer har inte råd med den extra kostnaden.

När Katarina inte är ute och reser, så tillbringar hon sin tid i de norra delarna av Sverige. De här härliga bilderna tog Katarina i skärgården utanför Piteå i vintras.

 

 

Mer inspiration för resor och äventyr hittar man hos Svenska Resebloggar, Sveriges största reseportal. Här finns det t.ex. många resebloggare som har bra tips om man skall resa med barn.